Jak se správně měří dveře: Kompletní průvodce krok za krokem, abyste se vyhnuli nejčastějším chybám

Jak se správně měří dveře: Kompletní průvodce krok za krokem, abyste se vyhnuli nejčastějším chybám

Při výběru nových dveří do domu nebo bytu nevěnujte pozornost jen designu dveří. Zaměřte se také na vhodný typ dveří a jejich velikost. K tomu potřebujete dveře správně změřit. V tomto článku najdete kompletního průvodce, který vám ukáže krok za krokem, jak správně změřit dveře a stavební otvor, abyste se vyhnuli nejčastějším chybám a případným vícenákladům. Zejména pokud se chcete pustit do stavby nebo rekonstrukce svépomocí.

Proč je správné měření dveří důležité?

V zásadě potřebujete buď změřit původní dveře (nebo už osazené zárubně), abyste do nich pořídili nová dveřní křídla, nebo potřebujete změřit velikost stavebního otvoru, pokud plánujete pořídit nové dveře včetně zárubní.

  • U novostaveb řešíte kompletní osazení domu nebo bytu novými dveřmi (křídel i zárubní). Pokud provádí vaši stavbu odborná firma, měla by si pohlídat všechny potřebné technické parametry. Když stavíte svépomocí, myslete na to, že každý typ dveří vyžaduje jinou stavební přípravu. Například dveře s obložkovou zárubní osazujete, až máte hotové omítky, obklady a podlahy, zatímco stavební přípravu pro posuvné dveře musíte vyřešit už ve fázi hrubé stavby. Zároveň si všechny povrchy a rozměry předem rozmyslete a rozhodněte se, zda budete pracovat se standardními rozměry dveří dle norem. Tím se vyhnete zbytečnému navýšení rozpočtu za atypické dveře.
  • Při rekonstrukci máte dvě možnosti. Buď vybouráte staré zárubně a upravíte stavební otvor pro nové zárubně, nebo obložíte existující zárubně. Druhý postup je vhodný zejména pro staré kovové zárubně. Demontáž kovových zárubní je totiž poměrně stavebně náročná, při výměně musíte zárubně vybourat i s okolním zdivem. Proto je obložení starých kovových zárubní častější řešení. Počítejte ale s tím, že se obložením zmenší světlá průchozí šířka dveří.

 

Jak změřit dveře do původní zárubně

Standardní rozměry interiérových dveří jsou dány ČSN normou, nejčastěji se setkáte s dveřmi s výškou 197 cm a v 6 šířkách: 60, 70, 80, 90, 100 a 110 cm. Obvykle jsou křídla dveří z jedné strany širší, mají tzv. falc. Pokud mají stávající dveře odchylku v rozměrech do +/- 3 mm, je to v pořádku.

Falc (polodrážka)

Viditelný hraniční okraj jedné strany dveřního křídla, který vystupuje vůči zárubni do prostoru. Pokud vybíráte nové dveře, je dobré vědět, zda potřebujete falcové nebo bezfalcové dveře. Falcové dveře jsou tradičnější a běžnější, zatímco bezfalcové dveře mají modernější vzhled, protože jejich hrana je rovná se zárubní a nevyčnívá.

Jak se správně měří dveře: Kompletní průvodce krok za krokem, abyste se vyhnuli nejčastějším chybám

Orientace dveří

Zjistíte ji podle pantů. Postavte se před dveře tak, abyste dveře otevírali směrem k sobě. Pokud jsou panty vlevo, jsou dveře levé. Klika je na opačné straně vpravo a dveře nejčastěji otevíráte pravou rukou k sobě. Pokud jsou panty vpravo, jsou dveře pravé. V tomto případě je klika na křídle dveří vlevo, takže je nejčastěji otevíráte levou rukou k sobě.

Směr otevírání dveří

Interiérové, ale také vchodové a vstupní dveře do vašeho domu nebo bytu se mohou otevírat dovnitř nebo směrem ven. Špatně zvolený směr může mít nepříjemný dopad na funkčnost prostoru, bezpečnost a komfort bydlení. O výhodách a nevýhodách ven otevíraných vstupních dveří se dočtete v našem článku: Vchodové dveře otevírané ven. Jaké jsou výhody a nevýhody?

Jak se správně měří dveře: Kompletní průvodce krok za krokem, abyste se vyhnuli nejčastějším chybám

Šířka dveří

Šířka dveří odpovídá tzv. světlosti zárubní. Je proto nutné rozlišovat průchozí světlou šířku (světlost zárubní), vnější rozměr dveří, šířku dveřního křídla a šířku stavebního otvoru. U běžných otvíravých otočných dveří odpovídá průchozí světlá šířka rozměru šířky dveří.

Falcové dveře mají dveřní křídla na jedné straně (ve falci) o cca 0,3 cm širší, tzn. 63, 73, 83, 93, 103 a 113 cm.

Změřte vždy alespoň 3 body (v každé ose dveří) a najděte nejmenší a největší rozměry.

Nezapomeňte zkontrolovat vzdálenosti pantů od země a od sebe. Tolerovat můžete odchylku +/- 3 mm. Panty můžete v případě potřeby podložit kovovými podložkami. Zkontrolujte také průměr pantu a dveřního závěsu.

U skládacích a posuvných dveří (do pouzdra) se dveřní křídlo nemusí při otevírání zasunout v celé své šířce. Pro snadnou manipulaci zůstává část křídla v prostoru mezi zárubněmi a snižuje tím skutečnou průchozí šířku dveří.

Pro osoby se sníženou schopností pohybu pracujte s šířkou odpovídající potřebám pohybu se zdravotními pomůckami. Určitě budete potřebovat zvětšit průchozí světlou šířku dveří minimálně o 10 cm.

Doporučená šířka dveří

Vstupní dveře do rodinných domů: minimálně 80 cm, ideálně 90 cm.

Interiérové dveře a vstupní dveře do bytů: optimálně 80 cm.

Dveře u WC, koupelen, spíží a šaten: stačí 70 cm. Při rekonstrukci starších staveb se můžete setkat i s dveřmi šířky 60 cm, je to ale hraniční šířka a u novostaveb určitě zvolte alespoň 70 cm.

Výška dveří

Výšku dveří potřebujete změřit ve dvou případech. V případě, že už máte stavební otvor hotový, určíte výšku dveří tak, že změříte výšku od dokončené čisté podlahy po překlad s tím, že od naměřené výšky dveří odečtete šířku zárubně, tedy opět jako čistý průchozí prostor. Pokud ještě stavební otvor nemáte, můžete si zvolit vlastní výšku i šířku dveří a stavební otvor tomu přizpůsobit

Standardní normová výška dveří je 197 cm. Stále populárnější jsou vyšší dveře v nové standardizované výšce dle ČSN, a to 210 cm. Vyšší normu oceníte, pokud jste vysocí, a také při manipulaci a stěhování objemného nábytku.

Vyšší interiérové dveře jsou praktické u novostaveb, u kterých můžete ovlivnit velikost stavebního otvoru. Naopak při rekonstrukcích, třeba v panelových bytech, byste museli větší stavební otvor získat náročným řezáním do betonových příček.

Jak se správně měří dveře: Kompletní průvodce krok za krokem, abyste se vyhnuli nejčastějším chybám

Jak změřit velikost stavebního otvoru

Pro kompletní nové dveře se zárubní musíte mít správný rozměr stavebního otvoru. Ideální výšku a šířku stavebního otvoru ovlivňuje zvolený typ zárubně!

Typy zárubní

  • Obložkové zárubně montujete až do hotového interiéru, když máte dokončené podlahy, malbu nebo obklady stěn. Pro nejoblíbenější typ falcových dveří s obložkovou zárubní je optimální šířka stavebního otvoru +10 cm k šířce dveří (minimálně +8 cm, maximálně +12 cm). Například u dveří ve standardní šířce 70 cm potřebujete šířku stavebního otvoru 78–82 cm. Ideální výška stavebního otvoru pro obložkovou zárubeň je +5 cm, tedy například pro dveře s výškou 197 cm potřebujete výšku stavebního otvoru 202 cm.
  • Kovové zárubně se zazdívají do příčky při stavbě zdi. Ideální velikost stavebního otvoru je cca +8–10 cm na šířku i výšku, abyste mohli zárubeň po vložení do zdi obezdít.
  • Posuvné dveře vyžadují široký otvor ve stěně kvůli pouzdra, do kterého se zasouvají. Budete potřebovat otvor více než dvakrát širší, než je světlá průchozí šířka dveří. Řiďte se vždy technickými a montážními pokyny výrobce pro daný typ posuvných dveří.

Jak se správně měří dveře: Kompletní průvodce krok za krokem, abyste se vyhnuli nejčastějším chybám

Skryté zárubně

Tento typ zárubní není ve stěně vidět. Dveře se skrytými zárubněmi vypadají, jako by dveřní křídlo bylo vsazeno přímo do stěny. Jde nejčastěji o kovové profily zazděné do stavebního otvoru a na povrchu až po hranu opatřené zvolenou povrchovou úpravou (omítka, tapeta, obklad). Stavební příprava je individuální podle technických parametrů dveří konkrétního výrobce.

Jak se správně měří dveře: Kompletní průvodce krok za krokem, abyste se vyhnuli nejčastějším chybám

Jak změřit stavební otvor

Když potřebujete do už existujícího stavebního otvoru vybrat zárubně, změřte šířku a výšku stavebního otvoru a tloušťku stěn (příček). Pro obložkové zárubně už byste měli mít dokončené omítky, obklady a podlahové krytiny, jinak budete muset jejich výšku nebo tloušťku k naměřeným hodnotám připočítat.

Také při měření stavebního otvoru měřte alespoň na 3 bodech v každé ose a najdětě nejmenší a největší rozměry.

Pokud chcete mít ve svém domě nebo bytě dveře s vyšší požární odolností nebo bezpečnostní dveře, pak myslete na to, že mohou mít odlišnou konstrukci zárubně a budete potřebovat také odpovídající velikost stavebního otvoru.

Jak se správně měří dveře: Kompletní průvodce krok za krokem, abyste se vyhnuli nejčastějším chybám

Správný postup pro měření dveří, abyste se vyhnuli nejčastějším chybám

  1. Vyberte typ dveří a zárubní podle toho, zda plánujete dveře pro novostavbu nebo jen výměnu stávajících dveří za nové.
  2. Při výběru dveří myslete také na orientaci a směr otevírání dveří.
  3. Zvažte technickou náročnost, stavební omezení, potřebnou stavební přípravu a rozpočet.
  4. Podle typu dveří a potřebných stavebních úprav změřte buď stávající dveře, zárubně nebo existující stavební otvor, případně rozhodněte o potřebné změně velikosti stavebního otvoru.
  5. Použijte vodováhu k ověření, zda jsou všechna měření rovná a v úrovni. Nerovnosti v podlaze nebo stěnách mohou ovlivnit přesnost vašich měření a je důležité je zohlednit.
  6. Měřte na více místech (nahoře, uprostřed, dole), abyste zjistili případné odchylky. Zohledněte nerovnosti podlahy, stěn nebo stropu, aby dveře správně pasovaly. Nejmenší naměřené hodnoty jsou ty správné, které použijete.
  7. Nezapomeňte změřit hloubku stavebního otvoru, tedy tloušťku příček a stěn. Většina výrobců má v nabídce zárubně s možností regulace tloušťky stěn v konkrétním technickém rozsahu.
  8. Poraďte se. Zejména u starších staveb, ale také v případě velkých naměřených odchylek a u atypických rozměrů nebo stavebních konstrukcí, se obraťte na odborníky.

Správně změřené dvěře jsou základním předpokladem pro jejich bezproblémovou montáž a funkčnost. Když dodržíte postupy v tomto článku, vyhnete se nejčastějším chybám a zbytečným vícenákladům. Myslete na všechny technické parametry a stavební omezení a v případě pochybností se poraďte s odborníky. Dvakrát měř, jednou řež –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s dobrým plánováním a přesným měřením zvládnete svůj projekt bez problémů.

Zveřejněno: 23.8.2024

Další novinky